Van 1976 tot nu. Op weg naar een nieuw functioneel centrum in 2020.
De Heerd is in 1976 tijdens de groei van de gemeente Leusden gesticht als de Vierde Openbare Lagere School. Vanaf 1978 is de school gehuisvest in het huidige gebouw en kreeg het de naam De Heerd. Vroeger was de 'heerd' het gedeelte rond de haard op een boerderij. Die plaats stond centraal bij het gevoel voor huiselijkheid en warmte. Het was de ontmoetingsplaats voor mensen. Onze school wil diezelfde rol vervullen.

De Heerd staat in de groene en verkeersveilige wijk Noordwijck. De school ligt in een parkachtige omgeving met water, waarin het groene schoolplein met ontdek- en speelheuvels, moestuin, speeltoestellen en ruimte voor sport- en spel goed tot zijn recht komt.

Tot zomer 2020 is de school gehuisvest in het inmiddels 40 jaar oude schoolgebouw. Een ruim opgezet schoolgebouw met veel lichtinval. In elke hoek van het gebouw bevinden zich twee lokalen. In totaal zijn er acht lokalen en een speellokaal, dat gebruikt wordt voor bewegingsonderwijs voor kleuters. Een lokaal is tot 2019 in gebruik door Stichting Peuterwerk Leusden, waar peuterspeelzaal/voorschool De Vlindervis gevestigd is. In 2019 wordt dit overgenomen door Humanitas, later HumanKind.  In het midden is een grote centrale ruimte, waar zelfstandig en in groepjes gewerkt kan worden, al dan niet met de computer. Naast de middenruimte bevindt zich een lokaal voor handvaardigheid. Voor de gymlessen maakt de school tot zomer 2019 gebruik van gymzaal De Berkelwijk naast de school. 

In de zomer van 2019 wordt gestart met de nieuwbouw van een school voor De Holm, De Heerd, De taalschool van Voila en HumanKind. Hiervoor wordt in zomer 2019 gymzaal De Berkelwijk en de Taalschool gesloopt. De leerlingen en onderwijzers van de Taalschool trekken tot de nieuwbouw klaar is bij De Heerd in. Gymlessen van de bovenbouw worden gegeven in sporthal De Korf, een wandeling van 10 minuten vanaf de school.

De eerste paal van het nieuwe gebouw wordt geslagen in zomer 2019. Het schooljaar 2020-2021 wordt door De Heerd samen met De Holm, de Taalschool en HumanKind gestart in het prachtige nieuwe multifunctionele gebouw dat nu nog KC Berkelwijk wordt genoemd.